Olejek kardamonowy (Cardamom oil)
☝ Znany jako „królowa przypraw”, kardamon jest popularną przyprawą stosowaną na całym świecie. Olejek eteryczny, który pochodzi z nasion kardamonu ma zastosowania, które sięgają daleko poza kuchnię. Znany jest przede wszystkim dzięki swoim właściwościom uspokajającym i kojącym, wspomagającym układ trawienia oraz układ oddechowy.
☝ Kardamon jest powszechnie znany ze swoich zastosowań w świecie kulinarnym. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej ale obecnie występuje również w innych częściach świata. Pracochłonny proces zbioru czyni go jedną z najdroższych przypraw na całym świecie (wagowo) po szafranie i wanilii. Istnieje wiele odmian kardamonu, które różnią się zarówno wyglądem, jak i składnikami chemicznymi. Jednak doTERRA Cardamom – Kardamon Elettaria, pochodzi z jedynej rośliny znanej jako prawdziwy kardamon.

Na początek ciekawostka na temat pozyskiwania kardamonu!
Olejek eteryczny doTERRA Cardamom jest produkowany z nasion kardamonu uprawianych w Gwatemali, gdzie doTERRA ustanowiła inicjatywę Co-Impact Sourcing, aby pomóc lokalnym plantatorom poprawić jakość ich życia. Budując nowy zakład suszenia dla plantacji kardamonu w Sika’abe w Gwatemali, doTERRA pomogła poprawić wydajność procesu zbierania i produkcji kardamonu. Wcześniej plantatorzy musieli podróżować na duże odległości, aby wysuszyć produkt, co było problematyczne ze względu na krótki okres przydatności do spożycia nasion. Oprócz pomocy w sprzęcie i procesach produkcyjnych, doTERRA zapewniła pomoc plantatorom, oferując edukację w zakresie uprawy, zbiorów i innych rodzajów działalności rolniczej w ramach doTERRA Healing Hands Foundation™. Wybudowano między innymi Centrum Szkoleniowe, które służy jako centrum edukacyjne dla członków społeczności pomagając im wyjść z ubóstwa.
I trochę historii:
Kardamon był jedną z wiodących przypraw wymienianych między cywilizacjami, a zioło podróżowało przez Bliski Wschód do starożytnego Egiptu, Grecji i Rzymu. Dziś tak naprawdę jest tradycyjnie stosowany w kuchniach azjatyckich, północnoafrykańskich i bliskowschodnich, a jego szczególne właściwości terapeutyczne zostały już podkreślone w historycznych tekstach wedyjskich, które sięgają 3000 lat! Podczas gdy Egipcjanie używali kardamonu w perfumach, Dioscorides, grecki lekarz, farmakolog i botanik, wyjaśnił jego zastosowanie w leczeniu rwy kulszowej, kaszlu, skurczów, bólów brzucha, a także zatrzymywania moczu. W Indiach, kardamon jest zwykle stosowany jako środek wspomagający trawienie, jak przyprawa dodawana do żywności, a także jako samodzielny lek. Jednak jego najbardziej rozpowszechnione i zdecydowanie najbardziej fascynujące jest zastosowanie jako afrodyzjak. Korzyści zdrowotne olejku kardamonowego mogą być związane z jego zdolnością do zmniejszania skurczów, neutralizowania negatywnych skutków chemioterapii, zmniejszania nudności.
I jeszcze jedna ciekawostka kulinarna:
Początki uprawy kardamonu są oczywiście na dalekim wschodzie, gdzie przyprawa jest najczęściej stosowana. W Indiach kardamon jest stosowany w różnych aromatycznych curry i ryżu basmati. Tymczasem na Bliskim Wschodzie kardamon jest najczęściej stosowany w napojach takich jak kawa arabska i turecka. Na szczycie listy krajów, które zużywają najwięcej kardamonu znajduje się również niespodziewanie Szwecja. Kardamon jest w zasadzie niezwykle popularny w całej Skandynawii. Wikingowie po raz pierwszy zetknęli się z kardamonem przez swoje szlaki handlowe na wschodzie około tysiąca lat temu i przywieźli go ze sobą do domu. Dziś Skandynawowie używają przyprawy głównie do słodkiego pieczywa, takiego jak bułki cynamonowe, ciasteczka i mięsa, takie jak szwedzkie klopsiki.
Jak stosujemy olejek z kardamonu??
- Świeżo zmielone nasiona kardamonu są szeroko stosowane w świecie kulinarnym; można użyć olejku zamiast nasion kardamonu, aby poprawić smak wielu potraw. Miętowy smak i zapach kardamonu sprawiły, że jest to popularny składnik tradycyjnych indyjskich słodyczy i herbat. Jest również stosowany w daniach curry ze względu na ciepły, pikantny aromat i smak. Jako składnik kaw, herbat, sosów i wypieków, Cardamom jest naprawdę „królową przypraw”. Bardzo dobrze komponuje się z goździkami i cynamonem.
- Możemy również zastosować go jako aromatyczny dodatek do kawy lub herbaty.
- Inną zaletą olejku kardamonowego jest jego zdolność do wspomagania pracy dróg oddechowych i oddychania oraz pomocy w infekcjach układu oddechowego. Można go dyfuzować lub wdychać prosto z butelki.
- Dodatkowo kardamon zapewnia kojące działanie dla układu pokarmowego – może być stosowany do złagodzenia skurczów jelit, dlatego jest powszechnie stosowany jako pomoc w trawieniu. Gdy czujemy dyskomfort po przejedzeniu się, najlepiej rozcieńczyć jedną kroplę olejku w pół szklanki wody.
- Stosowany aromatycznie kardamon działa uspokajająco i kojąco. Pomaga również oczyścić umysł z natłoku myśli i wspomaga koncentrację.
- Olejek z kardamonu można również stosować miejscowo na skórę. Jeśli chcesz uspokoić lub schłodzić skórę, nałóż olej kardamonowy rozcieńczony olejem bazowym dla uzyskania uczucia ochłodzenia i orzeźwienia.
- Dyfuzowany w pomieszczeniu olejek z kardamonu pomaga stworzyć ciepłą ,przytulną atmosferę. Jak wszystkie zapachy korzenne daje poczucie bezpieczeństwa i uspokaja emocje.
- Można go również wykorzystać do tworzenia aromatycznych mieszanek. Kardamon dobrze łączy się z ciepłymi, pikantnymi olejkami, a także olejkami z kwiatów i cytrusów. Jeżeli tworzysz własną mieszankę do dyfuzora rozważ użycie cynamonu, goździka, imbiru, drewna cedrowego, drzewa sandałowego, kopru włoskiego, Ylang Ylang lub olejków eterycznych z cytrusów.
