Olejek imbirowy

💛 Pozyskiwany na Madagaskarze olejek eteryczny doTERRA Ginger pochodzi ze świeżego kłącza rośliny imbiru (Zingiber officinale)— podziemnej łodygi rośliny, która wypuszcza system korzeniowy.

💛 Naukowa nazwa imbiru, „Zingiber”, pochodzi od greckiego zingiberis, który z kolei pochodzi z sanskryckiej sringabery, co oznacza „w kształcie rogu”.

💛 Olejek imbirowy produkuje się z korzeni imbiru metodą destylacji parowej. Jest on jasny, lekko zabarwiony na zielonkawo-żółty kolor, w miarę upływu czasu ciemnieje.

☝ Osoby, które po raz pierwszy zetknęły się z jego zapachem, były zdumione i rozczarowane, ponieważ zupełnie nie przypomina on aromatu wysuszonego, czy zakonserwowanego imbiru, jaki wszyscy znamy z ciast i innych produktów spożywczych. Ma on prawie identyczny zapach jak „zielone”, świeże korzenie imbiru.

Powszechnie znany z dodawania jako przyprawa do wielu popularnych potraw, korzeń imbiru ma wiele zalet i zastosowań, które sięgają daleko poza sferę kulinarną. Olejek imbirowy  ma właściwości rozgrzewające i kojące, które sprawiają, że jest przydatny w codziennym życiu.

Jest olejkiem uniwersalnym. Możemy go stosować na wszystkie 3 sposoby:

1️⃣ Podany wewnętrznie, doTERRA Ginger oil może być stosowany w celu złagodzenia okazjonalnych nudności i pomoc w trawieniu.

2️⃣ Pikantny, świeży aromat, działa dobrze w różnych mieszankach do dyfuzora. Olejek imbirowy może również zastąpić aromat imbiru w ulubionych przepisach. 

3️⃣ Zewnętrzne stosowanie imbiru jest znane od czasów starożytnych, gdzie masaże z jego udziałem zalecali ajurwedyjscy medycy. Stosowany na skórę imbir działa rozgrzewająco, przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Prawdziwa bomba dla sportowców (o czym dalej).

Ale po kolei:

Korzeń imbiru uprawiany był i stosowany w Azji Południowo – Wschodniej, w Chinach ale także w Indiach i Afryce Zachodniej od ponad 3000 lat. W mniejszym stopniu jako przyprawa, ponieważ główną funkcją była funkcja lecznicza. Poza tym był uznawany za afrodyzjak.

Wzmianki o imbirze znajdziemy zarówno w tekstach Trakcyjnej Medycyny chińskiej, jak i w świętej księdze hinduizmu –  Wedzie oraz pismach starożytnych (między innymi greckiego lekarza Dioskurydesa).

Rzymianie importowali imbir z Azji i był on dla nich na tyle ważny, że nałożono na niego specjalny podatek.

Obecnie imbir używany jest na co dzień przez około 2 miliardy ludzi na całej planecie: jako przyprawa lub środek leczniczy w postaci:

  • Świeżego kłącza
  • Suszonego proszku
  • Kandyzowanych owoców lub
  • Olejku eterycznego

Roślina ta ma mnóstwo leczniczych, odżywczych i cennych dla naszego zdrowia substancji, w tym:

📌 potas, żelazo, wapń i fosfor

📌 Kurkuminę – znaną nam już … oj znaną z kurkumy

📌 Gingerole – substancje, które odpowiadają za jego rozgrzewające właściwości (to że jedząc imbir jest nam ciepło, pali nas język, mamy rumieńce a czasem nawet cieknie nam z nosa …to właśnie ich zasługa)

📌 A w skład olejku eterycznego destylowanego z imbiru wchodzą głównie seskwiterpeny, wśród których najważniejsze (i decydujące o jego właściwościach) są zingiberol i  felandryn a także, borneol, cyneol i cytral

💛 Wszystkie te substancje razem powodują, ze imbir ma działanie: antyoksydacyjne, przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, przeciwgorączkowe oraz ułatwiające trawienie.

☝ Do tego potęguje działanie innych roślin, czyli warto go stosować w mieszankach z innymi ziołami.

☝ No i może być stosowany przez wszystkich, tzn. jest bardzo niewiele przeciwskazań do jego stosowania.

❗❗Jedynie – ciąża, kamienie żółciowe oraz niska krzepliwość krwi – w tych przypadkach zalecana jest ostrożność! Osoby o wrażliwej skórze tez musza uważać na podrażnienia, kiedy stosują olejek zewnętrznie.

❗❗Poza tym pamiętamy, że należy do olejków gorących🌶 i ZAWSZE musimy go rozcieńczać przed posmarowaniem skóry.

Lista jego zalet jest imponująca, o czym wiedzieli już starożytni medycy a do czego my się również powoli przekonujemy.

A dlaczego warto się przekonać, o tym poniżej:

 

  1. IMBIR NA TRAWIENIE – pobudza ogień trawienny i usuwa toksyny i inne szkodliwe substancje powstałe podczas trawienia. W przypadku niestrawności kiedy niestrawiony pokarm zalega w żołądku powodując nudności, ból , wzdęcia i ciężkość – imbir jest niezastąpiony
    Masaż brzucha – z olejem kokosowym (lub innym).
    Wewnętrznie – olejek może pomóc zmniejszyć wzdęcia i gazy i poprawić trawienie – można dodać kilka kropli do szklanki wody, lub umieścić jedną lub dwie krople w kapsułce wegańskiej.

 

  1. OBNIŻA POZIOM CHOLESTEROLU w wątrobie i we krwi – według „The England Journal of Medicine” – oddala ryzyko wystąpienia miażdżycy, choroby spowalniającej krążenie krwi, prowadzącej do udarów.

 

  1. ROZGRZEWA – rozluźnia mięśnie i rozszerza naczynia krwionośne, wspiera tym samym krążenie krwi. Jest genialnym remedium na zimne dłonie i stopy. Ciepły, ziemisty charakter olejku ginger sprawia, że jest bardzo przydatny do masażu. Jeśli chcesz zrobić sobie stymulujący lub rozgrzewający masaż – wystarczy rozmieszać kilka kropli z Frakcjonowanym Olejem Kokosowym. Oprócz tego, że rozgrzeje ciało, olejek imbirowy ma działanie kojące (podobnie jak Ylang Ylang zcy Mirra – ze względu na podobny skład chemiczny).

 

  1. OBNIŻA CIŚNIENIE KRWI i WZMACNIA SERCE – działa jak NATURALNA ASPIRYNA – chroni przed zakrzepicą, ponieważ pomaga zmniejszyć krzepliwość krwi. Zapobiega przeciążeniom mięśnia sercowego. Dodatkowo zawarte w imbirze gingerole ułatwiają przyswajanie wapnia niezbędnego do regulacji ciśnienia tętniczego.

 

  1. OCZYSZCZA JELITA I WĄTROBĘ – pobudza perystaltykę jelit. Chroni woreczek żółciowy, ułatwiając żółci przedostanie się do dwunastnicy. Wspomaga usuwanie toksyn, pozostałości leków i cholesterolu z organizmu.

 

  1. DZIAŁA PRZECIWZAPALNIE – jego działanie przeciwzapalne związane jest z obecnością w imbirze gingerolu, który poprawia skuteczność naturalnych procesów obronnych organizmu

 

  1. DZIAŁA PRZECIWBÓLOWO – tak skutecznie, że jest stosowany w leczeniu reumatyzmu i bólu mięśni. To związane jest z jego właściwościami przeciwzapalnymi – zmniejsza syntezę produkowanej przez komórki prostaglandyny powodującej zapalenia i bóle stawów. Już lekarze ajurwedyjscy zalecali masaż imbirem.

 

  1. CHRONI UKŁAD NERWOWY – również ze względu na właściwości przeciwzapalne. Częste stany zapalne prowadzą do rozwoju chorób zwyrodnieniowych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsoan.

 

  1. ŁAGODZI MDŁOŚCI – od czasów antycznych wykorzystywany był do zapobiegania chorobie morskiej, skutecznie łagodzi mdłości, wymioty i refluks. Zaleca się jego podawanie w przypadku choroby lokomocyjnej oraz w pierwszych miesiącach ciąży.
    Podczas długiej jazdy samochodem, rozproszone lub umieścić kroplę oleju imbiru w dłoni i wdychać. Kiedy jedziesz po krętych drogach – wystarczy rozproszyć olej imbirowy w samochodzie lub umieścić kroplę imbiru w dłoni i wdychać, aby cieszyć się jego uspokajającym, kojącym aromatem. Można również zastosować olej imbir miejscowo, rozcieńczając z FOK do wykonania kojącego masażu brzucha.

 

  1. ŁAGODZI PRZEZIĘBIENIA – kumen, cymen, linalol, myrcen i inne terpeny zawarte w imbirze działają PRZECIWBAKTERYJNIE dlatego skutecznie zwalczają przeziębienia i inne chorobą dróg oddechowych. Imbir łagodzi kaszel zapobiegając zbieraniu się wydzieliny w zatokach. Dodatkowo wzmacnia naszą odporność. NIE STOSUJEMY go tylko w czasie gorączki ze względu na właściwości rozgrzewające.

 

  1. DZIAŁA ANTYOKSYDACYJNIE – pomaga oczyścić organizm z toksyn i pozbyć się szkodliwych produktów przemiany materii. Zaleca się codzienne stosowanie 1-2 kropli, np. w postaci dodatku do porannego koktajlu.

 

  1. ZWALCZA ZMĘCZENIE – pomaga przywrócić dobry nastrój i zwiększa wytrzymałość organizmu – szczególnie w okresie stresu fizycznego i psychicznego.

 

  1. ŁAGODZI ZAPALENIE DZIĄSEŁ – w przypadku zapaleń bakteryjnych takich jak zapalenie jamy ustnej, które atakują dziąsła i inne tkanki imbir działa antyseptycznie, łagodzi ból i stan zapalny. Można masować dziąsła kroplą olejku imbirowego albo dodać go do pasty do zębów podczas każdego mycia.

  2. ZMNIEJSZA OPUCHLIZNĘ i DZIAŁA ANTYCELLULITOWO – poprawia przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, ponieważ rozszerza je, rozrzedza krew, wzmacnia mięsień sercowy i reguluje rytm serca. Substancje czynne zawarte w imbirze spowalniają powrotny przepływ żylny i limfatyczny, które są jedną z przyczyn powstawania skórki pomarańczowej.

 

  1. ODPRĘŻA MIĘŚNIE (REWELACYJNY PRZED I PO WYSIŁKU) – w przypadku naciągnięć, sztywności mięśni, krwiaków i stłuczeń – warto wykorzystać jego właściwości przeciwbólowe i rozgrzewające. Rozszerza naczynia krwionośne i poprawia neutralizację kwasu mlekowego, który powoduje ból mięśni po wysiłku. W Tajlandii na siłowniach gdzie ćwiczy się tajski boks, praktykuje się okłady z imbiru po zajęciach. Takie same okłady są wykorzystywane w medycynie chińskiej do leczenia różnego rodzaju bólu – stawów, reumatycznych, menstruacyjnych, zębów, nerek, a także kolki.
    Masaż dla sportowców: 2-3 krople olejku imbirowego wymieszanego z olejkiem ze słodkich migdałów. Taki masaż przygotowuje ciało do aktywności fizycznej.

 

  1. KUCJHNIA – nie można zapominać o imbirze bajko przyprawie i składniku np. przyprawy do piernika. Przez wieki imbir był integralną częścią wielu przepisów, szczególnie na dania kuchni azjatyckiej. Jeśli chcesz dodać słodki, pikantny smak imbiru do posiłku, możesz po prostu użyć olejku imbirowego w miejscu całego imbiru w ulubionych przepisach. Jest to również bardzo przydatne dla wypieków.

 

  1. CIEPŁY I KOJĄCY ZAPACH – Czy próbowałaś dodać olejek imbirowy do mieszanek do dyfuzora? Możesz rozproszyć go w połączniu np. z innymi olejkami pikantnymi (cynamon), cytrusowymi lub kwiatowymi.
    Wypróbuj trzy krople Dzikiej Pomarańczy, dwie krople Ylang Ylang i dwie krople olejku imbirowego w dyfuzorze.
    Rozproszone Imbir sam lub z uzupełniających olejów, takich jak mięta pieprzowa lub  kardamon,  aby pomóc zarządzać uczucia nudności. Aby uzyskać podnoszący na duchu aromat, umieść kilka kropli w dłoniach i wdychaj głęboko7.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.