Olejki w kuchni, czyli co z czym i do czego??

Olejków jest dużo. Zastosowań jest dużo. Można sie pogubić.  Na szczęście można również skorzystać ze ściągawki. 

🔸 Olejek z lawendy

Lawenda sprawdzi się w ciastach, deserach na zimno, lemoniadzie, zupach oraz daniach warzywnych. Pysznie smakuje również z kawą.

🔸 Olejek z mięty

Mięta jest wskazana do deserów na zimno, gorącej czekolady, ciastek i napojów chłodzących. 

🔸 Olejek z imbiru

Imbir będzie doskonałym składnikiem rozgrzewających naparów, herbat, zup, curry i chleba. 

🔸 Olejek z szałwii 

Szałwia sprawdzi się w sosach sałatkowych, potrawach z kurczakiem lub białą fasolą, zupach i sosach wytrawnych. 

🔸 Olejek z rozmarynu

Rozmaryn nadaje się do potraw z kurczaka, duszonych warzyw, lemoniady lub sosów. Pasuje również do ziemniaczanego pure oraz do oliw smakowych.

🔸 Olejek z bazylii 

Olejek z bazylii sprawdzi się w pesto, zupach, daniach warzywnych i sosach do spaghetti. Warto rozdrobnić 1-2 krople na ok. pół litra potrawy. 

🔸 Olejek z oregano

Jedna kropla olejku z oregano sprawdzi się w cieście na pizzę, tej esencji można używać także do dań wytrawnych. Najlepiej jednak oregano komponuje się z pomidorami – w sosach, soku pomidorowym, czy zupach.

🔸 Olejek cytrynowy

Ten olejek wzbogaci smak lemoniady, deserów na zimno, lodów, alkoholi oraz naleśników. Warto korzystać z niego w daniach azjatyckich. 

🔸 Olejek z cynamonu

Cynamonowy olejek eteryczny wzmacnia smak ciastek, naleśników, słodkich deserów, naparów rozgrzewających lub mango lassi z jogurtu. Wystarczy jedna kropelka. 

🔸 Olejek z tymianku

Olejek z tymianku doskonale sprawdzi się w zupach i potrawach z duszonych warzyw. Jest świetnym smakowym zamiennikiem dla sera. 

🔸 Olejek z kolendry

Ten olejek jest idealny do sosów sałatkowych, curry, rozgrzewających dań orientalnych, zup, deserów i potraw z fasoli. 

🔸 Olejek grejpfrutowy

Warto dodawać tę esencję do naleśników oraz orzeźwiających napojów. 

🔸 Olejek goździkowy

Olejek goździkowy wzmacnia smak ciast, deserów i herbat. Fantastycznie pasuje to ciast, ciasteczek i różnego typu wypieków np. światecznych

🔸 Olejek z czarnego pieprzu

Czarny pieprz stosuje się do jajek, jedna kropla na jajko; do potraw duszonych i zup jedna kropla na około pół litra; do sosów sałatkowych – jedna kropla na szklankę.

🔸 Olejek jałowcowy (juniper berry)

Jałowiec dodaje się do warzyw – kroplę na szklankę; także do fermentowanej kapusty kiszonej lub marynowanych warzyw. Dobrze smakuje również w potrawach mięsnych oraz dobrze łączy ise z alkoholem.

🔸 Olejek kardamonowy

Kardamon to tradycyjny dodatek do deserów, zwłaszcza ciast i kawy – jedna kropla na filiżankę kawy lub szklankę mąki. Pasuje również do rozgrzewających ciast i deserów.

🔸 Olejek z kurkumy (Turmeric)

Kurkumę dodajemy do curry, sosów i warzyw oraz zup. Również do rozgrzewających napojów – np. złote mleko (koniecznie z dodatkiem odrobiny pieprzu).

🔸 Olejek majerankowy

Majeranek można dodawać do zup, sałatek i sosów sałatkowych.

🔸 Olejek z dzikiej pomarańczy

Pomarańczę dodaje się do napojów, deserów i naleśników, ciast, ciasteczek, owsianek i puddingów. Również dobrze komponuje się z gorzka czekoladą.

🔸 Olejek z trawy cytrynowej

Trawa cytrynowa to ulubiony dodatek do potraw tajskich oraz curry (zwłaszcza kokosowej zupy curry).

🔸 Olejek z limonki

Limonka fantastycznie sprawdzi się w daniach kuchni meksykańskiej, np. guacamole.

Zastanawiające jest, że te olejki (czy mówiąc szerzej – przyprawy i zioła), które najczęściej dodajemy do jedzenia mają wspólną właściwość – poprawiają trawienie i generalnie dobrze wpływają na nasz układ pokarmowy.

Przypadek? Nie sądzę😉!

Jest w tym głęboki sens, że obok walorów smakowych, te produkty służą również naszemu zdrowiu.
Tylko skąd te setki (albo i tysiące) lat temu nasi przodkowie o tym wiedzieli?

Obok – olejków najlepszych z punktu widzenia naszego trawienia.

 

 

 

SMACZNEGO!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.