Olejków jest dużo. Zastosowań jest dużo. Można sie pogubić. Na szczęście można również skorzystać ze ściągawki.
🔸 Olejek z lawendy
Lawenda sprawdzi się w ciastach, deserach na zimno, lemoniadzie, zupach oraz daniach warzywnych. Pysznie smakuje również z kawą.
🔸 Olejek z mięty
Mięta jest wskazana do deserów na zimno, gorącej czekolady, ciastek i napojów chłodzących.
🔸 Olejek z imbiru
Imbir będzie doskonałym składnikiem rozgrzewających naparów, herbat, zup, curry i chleba.
🔸 Olejek z szałwii
Szałwia sprawdzi się w sosach sałatkowych, potrawach z kurczakiem lub białą fasolą, zupach i sosach wytrawnych.
🔸 Olejek z rozmarynu
Rozmaryn nadaje się do potraw z kurczaka, duszonych warzyw, lemoniady lub sosów. Pasuje również do ziemniaczanego pure oraz do oliw smakowych.
🔸 Olejek z bazylii
Olejek z bazylii sprawdzi się w pesto, zupach, daniach warzywnych i sosach do spaghetti. Warto rozdrobnić 1-2 krople na ok. pół litra potrawy.
🔸 Olejek z oregano
Jedna kropla olejku z oregano sprawdzi się w cieście na pizzę, tej esencji można używać także do dań wytrawnych. Najlepiej jednak oregano komponuje się z pomidorami – w sosach, soku pomidorowym, czy zupach.
🔸 Olejek cytrynowy
Ten olejek wzbogaci smak lemoniady, deserów na zimno, lodów, alkoholi oraz naleśników. Warto korzystać z niego w daniach azjatyckich.
🔸 Olejek z cynamonu
Cynamonowy olejek eteryczny wzmacnia smak ciastek, naleśników, słodkich deserów, naparów rozgrzewających lub mango lassi z jogurtu. Wystarczy jedna kropelka.
🔸 Olejek z tymianku
Olejek z tymianku doskonale sprawdzi się w zupach i potrawach z duszonych warzyw. Jest świetnym smakowym zamiennikiem dla sera.
🔸 Olejek z kolendry
Ten olejek jest idealny do sosów sałatkowych, curry, rozgrzewających dań orientalnych, zup, deserów i potraw z fasoli.
🔸 Olejek grejpfrutowy
Warto dodawać tę esencję do naleśników oraz orzeźwiających napojów.
🔸 Olejek goździkowy
Olejek goździkowy wzmacnia smak ciast, deserów i herbat. Fantastycznie pasuje to ciast, ciasteczek i różnego typu wypieków np. światecznych
🔸 Olejek z czarnego pieprzu
Czarny pieprz stosuje się do jajek, jedna kropla na jajko; do potraw duszonych i zup jedna kropla na około pół litra; do sosów sałatkowych – jedna kropla na szklankę.
🔸 Olejek jałowcowy (juniper berry)
Jałowiec dodaje się do warzyw – kroplę na szklankę; także do fermentowanej kapusty kiszonej lub marynowanych warzyw. Dobrze smakuje również w potrawach mięsnych oraz dobrze łączy ise z alkoholem.
🔸 Olejek kardamonowy
Kardamon to tradycyjny dodatek do deserów, zwłaszcza ciast i kawy – jedna kropla na filiżankę kawy lub szklankę mąki. Pasuje również do rozgrzewających ciast i deserów.
🔸 Olejek z kurkumy (Turmeric)
Kurkumę dodajemy do curry, sosów i warzyw oraz zup. Również do rozgrzewających napojów – np. złote mleko (koniecznie z dodatkiem odrobiny pieprzu).
🔸 Olejek majerankowy
Majeranek można dodawać do zup, sałatek i sosów sałatkowych.
🔸 Olejek z dzikiej pomarańczy
Pomarańczę dodaje się do napojów, deserów i naleśników, ciast, ciasteczek, owsianek i puddingów. Również dobrze komponuje się z gorzka czekoladą.
🔸 Olejek z trawy cytrynowej
Trawa cytrynowa to ulubiony dodatek do potraw tajskich oraz curry (zwłaszcza kokosowej zupy curry).
🔸 Olejek z limonki
Limonka fantastycznie sprawdzi się w daniach kuchni meksykańskiej, np. guacamole.
Zastanawiające jest, że te olejki (czy mówiąc szerzej – przyprawy i zioła), które najczęściej dodajemy do jedzenia mają wspólną właściwość – poprawiają trawienie i generalnie dobrze wpływają na nasz układ pokarmowy.
Przypadek? Nie sądzę😉!
Jest w tym głęboki sens, że obok walorów smakowych, te produkty służą również naszemu zdrowiu.
Tylko skąd te setki (albo i tysiące) lat temu nasi przodkowie o tym wiedzieli?
Obok – olejków najlepszych z punktu widzenia naszego trawienia.
SMACZNEGO!!
