OLEJEK z OREGANO – ekologiczny środek czyszczący i dezynfekujący
Prostym sposobem na wykorzystanie niesamowitych właściwości OLEJKU Z OREGANO jest użycie go do wyprodukowania własnego, domowego, ekologicznego środka dezynfekującego. Taki środek świetnie nam się sprawdzi do przecierania np. blatów w kuchni i łazience albo np. do zwalczania pleśni.
Wystarczy 5-10 kropli olejku z oregano i 1/2 litra wody wlać do butelki z rozpylaczem (najlepiej szklanej).
Dla wzmocnienia efektu i ładnego zapachu możemy dodać jeszcze kilka kropli innego olejku. Polecane są kombinacje z olejkiem lawendowym, cytrynowym, rozmarynowym, eukaliptusowym czy olejkiem z drzewa herbacianego.
Można dodać odrobinę alkoholu (bo jak wiemy olejki w wodzie się nie rozpuszczają).
Ciężko mi sobie wyobrazić, żeby jakikolwiek wirusy lub bakterie na kuchennym blacie przetrwały taką mieszankę.