Pesto szpinakowe z olejkiem cytrynowym i bazyliowym
Jest doskonałym dodatkiem do kanapek, makaronów, kurczaka itp.
I do tego bardzo proste w wykonaniu i pięknie pachnące bazylią i cytryną.
Składniki:
6 szklanek dokładnie umytych liści szpinaku
½ szklanki orzechów włoskich
2 obrane ząbki czosnku
½ łyżeczki soli
duża szczypta czarnego pieprzu
¼ szklanki startego sera Parmezan
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżka oliwy z oliwek
1 kropla olejku eterycznego bazyliowego
2 krople olejku eterycznego cytrynowego
Wykonanie
Umieść wszystkie składniki w blenderze i miksuj aż do ich połączenia i uzyskania gładkiej masy.
Gotowe pesto przechowuj w szklanym, szczelnie zamkniętym słoiku.
UWAGA! Można przechowywać do 3 miesięcy.
Źródło przepisu: https://www.doterra.com/US/en/brochures-magazines-living-spring-2015-basil-spinach-pesto