Cytrynowe pancakes z serkiem Ricotta

Pancakes i naleśniki zajmują szczególne miejsce w śniadaniowym menu w wielu krajach.  Rozmaite ich wariacje znane są ponoć już od starożytnej Grecji 😉.

Robimy je na 1000 różnych sposobów. Dzisiaj chcę Was zachęcić do wypróbowania sposobu numer 1001, w którym dodamy do naszych ulubionych wypieków włoski serek Ricotta. Będziecie zaskoczeni rezultatem!!

Dodanie z kolei olejku cytrynowego, nie tylko powoduje to, że nasze naleśniki bosko pachną ale stanowi jednocześnie pomoc w procesie trawienia.

A na koniec dodajemy drobne owoce sezonowe – maliny, jeżyny, borówkę amerykańską albo porzeczki. 

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej mąki migdałowej)

2 jajka
3 łyżki cukru (może być biały, brązowy lub kokosowy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli
1 szklanka mleka (może być również mleko kokosowe lub napój ryżowy)
¾ szklanki serka ricotta
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
skórka otarta z 1 cytryny (umytej i sparzonej wrzątkiem)
4–5 kropli olejku cytrynowego
1 łyżeczka roztopionego masła (lub oleju kokosowego)
1 duża garść mieszanych owoców (może być więcej)

Wykonanie

  1. W dużej misce połącz i delikatnie wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  2. W drugiej misce połącz ze sobą składniki mokre: mleko, serek ricotta, jajka i ekstrakt waniliowy. Dobrze wymieszaj.
  3. Dodaj roztopione masło, startą skórkę z cytryny, olejek cytrynowy do składników mokrych.
  4. Wlej zmieszane mokre składniki do miski ze składnikami suchymi i wymieszaj łyżką. 
  5. Roztop na patelni odrobinę tłuszczu lub użyj spray’u do smażenia. Rozgrzej patelnię.
  6. Nakładaj porcje ciasta na patelnię. Smaż z obu stron aż będą miały złocisty kolor. 
  7. Podawaj z dużą ilością owoców sezonowych oraz syropem klonowym lub miodem.

 

SMACZNEGO 🍋🍋

 

 

Źródło: www.doterra.com/US/en/blog 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.