Złote mleko – fenomenalny napój z kurkumą

To, że kurkuma jest fenomenem medycznym i prawdopodobnie najzdrowszą rośliną świata, chyba nie budzi niczyich  wątpliwości .

Jeżeli jedna budzi to zapraszam do lektury TEKSTU 😊

Kurkumę możemy używać na wiele różnych sposobów. Niektórzy naukowcy twierdzą, że powinno się do niej dodawać odrobinę czarnego pieprzu a dodatkowo lekarze ajurwedy nauczają, że aby kurkuma optymalnie uwolniła swoje właściwości zdrowotne, należy ją poddać ją gotować przez co najmniej 7- 8 minut. 

Najlepiej przygotować sobie pastę z kurkumy, a potem na jej bazie stworzyć własne „Złote mleko”. Przepisów na oba te specyfiki jest w Internecie mnóstwo, ja podaję przepis Agnieszki Maciąg (artykuł Agnieszki znajdziecie TUTAJ)

PASTA Z KURKUMY

Składniki:

2- 3 łyżki kurkumy w proszku

1/2 szklanki wody (lub trochę więcej)

2 – 3 szczypty mielonego czarnego pieprzu

2-3 szczypty suszonego imbiru (proszek)

Wykonanie:

Wodę doprowadź do wrzenia i dodaj kurkumę, pieprz oraz imbir. Gotuj mieszając co najmniej 7-8 minut, aż powstanie gęsta pasta. 

Gotową pastę przełóż do szklanego pojemnika i przechowuj w lodówce max. 2-3 tygodnie.

Oto kilka zdrowotnych możliwości wykorzystania pasty z kurkumy:

Ból gardła, szczególnie śluz / flegma, która utknęła w gardle:

Weź około ½ łyżeczki gęstej pasty z kurkumy i zrób z niej małą kulkę. To będzie Twoja naturalna tabletka 🙂 Umieść ją w tylnej części gardła i połknij, popijając szklanką ciepłej wody. Jeśli pasta jest zbyt rzadka, aby zrobić z niej kulkę, po prostu nabierz ją łyżką i popij ciepłą wodą 🙂

Można to powtórzyć kilka razy dziennie, a przy ostrych infekcjach nawet kilkakrotnie co godzinę, później już rzadziej.

Problemy ze stawami, bóle, skrzypienie, sztywność stawów:

Pij co najmniej 1 szklankę Złotego Mleka codziennie przez 40 dni.

Problemy z trawieniem:

Kurkuma ma naturalne działanie przeciwgrzybiczne. Ajurweda zleca spożywanie naturalnego jogurtu (lub kefiru) z kawałkiem banana i 1 łyżeczką pasty z kurkumy.

ZŁOTE MLEKO

Działa anty-nowotworowo, wzmacniająco, przeciwzapalnie i przeciwdepresyjnie. Idealne na przeziębienie i wychłodzenie. Z  dodatkiem korzenia imbiru ma działanie rozgrzewające i jest genialne na wszelkie infekcje. Wzmacnia organizm, podnosi odporność, poprawia samopoczucie oraz nastrój! Złote mleko to idealny napój na wieczór!  🙂

Składniki:

  • 1 łyżeczka pasty z kurkumy
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka  masła klarowanego
  • jasny miód – do smaku
  • imbir, cynamon, kardamon lub odrobinę gałki muszkatołowej

Wykonanie:

  • Podgrzej mleko
  • Dodaj pastę z kurkumy, pozostałe przyprawy według uznania oraz masło klarowane
  • Jak napój nieco przestygnie  – dodaj miód.
  • Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.