To, że kurkuma jest fenomenem medycznym i prawdopodobnie najzdrowszą rośliną świata, chyba nie budzi niczyich wątpliwości .
Jeżeli jedna budzi to zapraszam do lektury TEKSTU 😊
Kurkumę możemy używać na wiele różnych sposobów. Niektórzy naukowcy twierdzą, że powinno się do niej dodawać odrobinę czarnego pieprzu a dodatkowo lekarze ajurwedy nauczają, że aby kurkuma optymalnie uwolniła swoje właściwości zdrowotne, należy ją poddać ją gotować przez co najmniej 7- 8 minut.
Najlepiej przygotować sobie pastę z kurkumy, a potem na jej bazie stworzyć własne „Złote mleko”. Przepisów na oba te specyfiki jest w Internecie mnóstwo, ja podaję przepis Agnieszki Maciąg (artykuł Agnieszki znajdziecie TUTAJ)
PASTA Z KURKUMY
Składniki:
2- 3 łyżki kurkumy w proszku
1/2 szklanki wody (lub trochę więcej)
2 – 3 szczypty mielonego czarnego pieprzu
2-3 szczypty suszonego imbiru (proszek)
Wykonanie:
Wodę doprowadź do wrzenia i dodaj kurkumę, pieprz oraz imbir. Gotuj mieszając co najmniej 7-8 minut, aż powstanie gęsta pasta.
Gotową pastę przełóż do szklanego pojemnika i przechowuj w lodówce max. 2-3 tygodnie.
Oto kilka zdrowotnych możliwości wykorzystania pasty z kurkumy:
Ból gardła, szczególnie śluz / flegma, która utknęła w gardle:
Weź około ½ łyżeczki gęstej pasty z kurkumy i zrób z niej małą kulkę. To będzie Twoja naturalna tabletka 🙂 Umieść ją w tylnej części gardła i połknij, popijając szklanką ciepłej wody. Jeśli pasta jest zbyt rzadka, aby zrobić z niej kulkę, po prostu nabierz ją łyżką i popij ciepłą wodą 🙂
Można to powtórzyć kilka razy dziennie, a przy ostrych infekcjach nawet kilkakrotnie co godzinę, później już rzadziej.
Problemy ze stawami, bóle, skrzypienie, sztywność stawów:
Pij co najmniej 1 szklankę Złotego Mleka codziennie przez 40 dni.
Problemy z trawieniem:
Kurkuma ma naturalne działanie przeciwgrzybiczne. Ajurweda zleca spożywanie naturalnego jogurtu (lub kefiru) z kawałkiem banana i 1 łyżeczką pasty z kurkumy.
ZŁOTE MLEKO
Działa anty-nowotworowo, wzmacniająco, przeciwzapalnie i przeciwdepresyjnie. Idealne na przeziębienie i wychłodzenie. Z dodatkiem korzenia imbiru ma działanie rozgrzewające i jest genialne na wszelkie infekcje. Wzmacnia organizm, podnosi odporność, poprawia samopoczucie oraz nastrój! Złote mleko to idealny napój na wieczór! 🙂
Składniki:
- 1 łyżeczka pasty z kurkumy
- 1 szklanka mleka roślinnego
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- jasny miód – do smaku
- imbir, cynamon, kardamon lub odrobinę gałki muszkatołowej
Wykonanie:
- Podgrzej mleko
- Dodaj pastę z kurkumy, pozostałe przyprawy według uznania oraz masło klarowane
- Jak napój nieco przestygnie – dodaj miód.
- Gotowe!