Olejki w kuchni?? PYCHA!!!

CO OLEJKI ETERYCZNE MAJĄ NAM DO ZAOFEROWANIA W KUCHNI???

Olejki eteryczne mają bardzo szerokie spektrum zalet i właściwości. Między innymi nadają się doskonale do gotowania i pieczenia. Dlaczego??

🔸 Wzmacniają smak i aromat potrawy

🔸 Zapewnienie organizmowi korzyści zdrowotne

🔸 Poprawiają trawienie

🔸 Są fantastycznym zamiennikiem sztucznych dodatków smakowych i aromatów do ciast

🔸 Mogą być stosowane jako zamienniki lub uzupełnienie dla świeżych oraz suszonych ziół

🔸 Są wszechstronne – nadają się zarówno do napojów jaki potraw, do słodkości i deserów oraz do mięs i ryb

🔸 Mają działania chłodzące lub rozgrzewające – nadają się na każdą porę roku

‼ Mówimy oczywiście wyłącznie o olejkach doTERRA, tj. olejkach o jakości spożywczej, czystych i bez żadnych dodatków. Nie próbuj stosować wewnętrznie olejków które nie są do tego przeznaczone.

Na początek PODSTAWOWE ZASADY bezpiecznego używania olejków doTERRA w kuchni:

👉Do aromatyzowania napojów i potraw używaj wyłącznie olejków eterycznych dopuszczonych do spożycia (For internal use, for food flavouring)!

👉Przed dodaniem olejku do potrawy lub napoju połącz go z EMULGATOREM – cukrem, miodem, ksylitolem, solą, oliwą, śmietaną, jogurtem itp.

👉Pamiętaj, że Olejki Eteryczne to substancje silnie skoncentrowane, więc ma tu zastosowanie zasada „Więcej nie znaczy lepiej”!

👉Używaj naczyń ceramicznych, szklanych lub ze stali nierdzewnej.

👉 Nie podawaj olejków wewnętrznie dzieciom do 6 roku życia. Szczególnie chodzi tu o olejki gorące, chociaż zalecana jest ostrożność w przypadku wszystkich olejków eterycznych.

Dlaczego jest nam potrzebny EMULGATOR??

Z kilku powodów. Olejki eteryczne nie rozpuszczają się w wodzie, ale rozpuszczają się bardzo dobrze w tłuszczach i alkoholu.
Jeżeli wlejemy olejek do szklanki z wodą, będzie on pływał po powierzchni (jak oka na rosole). Pijąc taką wodę, nasza śluzówka jamy ustnej będzie miała kontakt z cząsteczkami czystego, nierozcieńczonego olejku co w przypadku olejków np. gorących może powodować podrażnienia a nawet poparzenia.

Dlatego nie oddajemy olejków do wody solo. Ale rozwiązaniem jest chociażby łyżeczka miodu dodana do lemoniady lub herbaty albo łyżka mleka do kawy.
W przypadku potraw typu sos, ciasto, dressing do sałatki, czy zupa – olejki nie stanowią problemu ponieważ w tych produktach zawsze znajduje się chociaż odrobina tłuszczu, w którym olejek eteryczny się rozpuści.
Podobnie ma się sprawa z alkoholami, typu wino czy wino grzane.

CZY WSZYSTKIE OLEJKI  doTERRA SĄ SPOŻYWCZE??
Oczywiście
NIE!!!!

🔹 Generalna zasada jest taka, że jeżeli roślina, z której wydestylowany został olejek jest jadalna, to olejek też nadaje się do spożycia wewnętrznego. Np. cytryna, bazylia, rozmaryn, kurkuma, mięta itp.

🔹 Stosujemy olejki z tych roślin, liści, owoców, kwiatów, które na co dzień używamy w kuchni i są ogólnie przyjęte za jadalne. Np. zioła, przyprawy korzenne czy cytrusy.

🔹 Są olejki, których absolutnie nie powinno się stosować wewnętrznie np. Golteria (Wintergreen)

🔹 Nie stosujemy wewnętrznie mieszanek olejkowych … ale są wyjątki jak np. ON GUARD

🔹 Zawsze czytamy oznaczenia na opakowaniu. Olejki do zastosowań spożywczych będą miały napisy: For internal use lub for food flavouring.

DOBRE PRAKTYKI:

✍️ Zacznij od dodania do potrawy 1 kropli a w przypadku kawy czy herbaty – mniej niż kropli (metoda wykałaczkowa: zanurzamy wykałaczkę w butelce z olejkiem a następnie mieszamy nią napój w szklance lub danie na talerzu).

✍️ Pamiętaj olejek łatwo można do potrawy dodać, ale ciężko go „odjąć” 😉. Zawsze stosuj zasadę MNIEJ ZNACZY WIECEJ.

✍️ Zacznij od eksperymentowania z aromatyzowaniem oliw, marynat, sosów vinegret, miodów, wód smakowych.

✍️ Staraj się dodawać olejki dopiero po zakończeniu, przestudzeniu jeśli jest to możliwe lub na sam koniec gotowania. To dlatego, że wysoka temperatura zmienia ich skład chemiczny a tym samym i właściwości.  
✍️ W przypadku wypieków i ciasteczek nie jest to oczywiście możliwe, gdy dodajemy olejki do ciasta. Ale i na to mamy rozwiązanie – możemy np. gotowe już ciasteczka posmarować aromatycznym lukrem z dodatkiem olejków.

CO MAMY DO DYSPOZYCJI?

Całą gamę olejków!!

🍃 Olejki ziołowe – mięta, bazylia, tymianek, oregano, koper włoski, majeranek, trawa cytrynowa, kolendra ( z liści i z nasion)

🍃Olejki cytrusowe – cytryna grejpfrut, tangerynka, pomarańcza, zielona mandarynka, limonka, bergamotka, klementynka

🍃 Olejki z przypraw korzennych – cynamon, goździk, cassia, imbir, kurkuma, pieprz czarny i różowy, kardamon, mieszanka OnGuard

🍃 Olejki kwiatowe – lawenda

Jeżeli masz problem z dobraniem olejku do potrawy i zastanawiasz się, czy to będzie do siebie pasować? Zerknij TUTAJ

KTÓRE OLEJKI NAJLEPIEJ KOMPONUJĄ SIĘ Z JAKIMI DANIAMI??

To jest z pewnością kwestia gustu ale poniżej kilka pomysłów i inspiracji:

🔸 Wody smakowe, lemoniady, koktajle owocowe lub zielone –  lawenda, olejki cytrusowe, kurkuma, imbir, olejki ziołowe, mięty – Peppermint i Spearmint

🔸 Śniadania – owsianki, jaglanki, płatki z owocami, jogurty, muesli, naleśniki i pankejki  – cytrusy oraz mieszanka OnGuard. Zobacz TUTAJ

🔸 Herbata, kawa – lawenda, przyprawy korzenne np. kardamon, cynamon, goździk, dzika pomarańcza, mieszanka On Guard 

🔸 Potrawy wytrawne – sosy do mięs, oliwy smakowe – na 50 ml oliwy 10 kropli olejków cytrusowych, 5 kropli olejków ziołowych i 1 kroplę olejków ostrych np. oregano czy tymianek,
sosy vinegret do sałatek, dodatek do past i hummusów- przede wszystkim olejki ziołowe – bazylia, rozmaryn, majeranek,
oregano np. do sosu do pizzy, czy do makaronu. A może pesto szpinakowe? Zobacz TUTAJ

🔸 Potrawy słodkie – różnego rodzaju deserki np. z chia,  kulki mocy,  zdrowe przekąski np. chipsy z jabłek, lizaczki, cukierki, sorbety lodowe, miody smakowe (na 100 gr miodu 5 💧 olejku) , lukrowanie ciasteczka, pierniczki, wypieki czy smakowe czekoladki (gorzka czekolada + mięta lub biała czekolada +  zielona mandarynka, gorzka czekolada +dzika pomarańcza itp.).

🔸 Potrawy kuchni azjatyckiej – imbir, kurkuma, trawa cytrynowa.

🔸 Kuchnia meksykańska – limonka (np. guakamole). Sprawdź TUTAJ 

🔸 Kuchnia włoska – sosy pomidorowe, makarony, sos do pizzy – oregano, bazylia, rozmaryn.

🔸 Zupy – cynamon, kardamon, olejki ziołowe, kurkuma, imbir.

Olejki w kuchni to naprawdę wspaniała przygoda i szeroki temat. Ważne, żeby pozwolić sobie na kreatywności i dobrą zabawę.

Smacznego 😋


Źródła:
materiały doTERRA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.